Trädgårdsprojekt


Bilder: Lila riddarsporre. rosa praktmalva, rosa surfina, en variant av buskkrasse och den vita lilla blomman har jag tappat namnet på just nu. Ett vattenbänk skapat med hjälp av en zinkbalja, stenar från skogen och ett blått gräs planterat i en kruka.

Alla dessa trädgårdsprojekt!

Åh, vad jag längtar när jag tittar på bilder som blivit tagna genom alla år på mina trädgårdsprojekt. Älskar att se hur växterna tar sig år från år och blommar. För mig är det en stor avkoppling med mycket jobb att varje försommar rensa, gräva om, dela växter och plantera. Det fysiskt tunga arbetet gör mig inget eftersom det gör att jag mår så bra i själen (även om kroppen klagar i början av säsongen).

Det är jag och växterna mot vädret och mot hundarnas intresse för trädgård som ofta inte överensstämmer med mitt!

Ett sista ögonblick

Så är jag framme på dag trettio. Nu kan jag sluta skriva om ämnen jag inte själv valt att skriva om. Undrar hur det kommer att gå?

 

Ett sista ögonblick, jag tänker på hemresa. Den där dagen när hotellet ska lämnas och blicken faller över hotellets incheckningsdisk och den oftast svulstiga entrén. Den har tidigare beskådads på bild hos researrangören och är som ett varumärke. En sista blick över havet, en sista blick över gator och torg från bussens fönster på väg till flygplatsen. Utanför slakteriet hänger ett tjurhuvud som reklam och intill vägen står kaktusar med lila frukter. Den fina sanden virvlar upp på trottoarerna och bussen är kall och sval i den 35 –gradiga hettan. Flygplatsen närmar sig och allt blir till en transortsträcka hem. Incheckning, väntan, förseningar, skynda, hasta, ila. Sverige, kväll, natt med kyla som slår mot benen och trötthet som svider i ögonen.

 

 

Ett sista ögonblick,

ögon som möts ljudlöst, talande utan ord.

När var det sista ögonblicket?

När möttes vi utan ord?

Ögonblick av lycka, ögonblick av glädje,

ögonblick av smärta, ögonblick av sorg.


Mina ambitioner

En del är uppnådda och en del är kvar...Några vet jag inte om och några har jag lagt ner...Ambition, jag tycker att själva ordet är svårt...Ungefär som jag skulle ha ambitionen att springa fortare, bättre eller elegantare än vad jag någonsin gjort. Tja, den ambitionen kan vi skrinlägga på en gång!

Hm, en bra utbildning har jag och det var en ambition att klara av och göra klar. En ej genomförd ambition jag har kvar är att kanske skriva den där boken. Den där historien som finns i mitt huvud och skulle behöva komma ut som bokstäver på ett papper. Det är svårt, det finns en vånda i skrivandet, en kramp, en kamp om de rätta orden, men den finns i mitt huvud och ambitionen är att om den vill komma på pränt, då häpnar ni!

En ambition jag har är att diskutera tills förståelse kan blomma ut. Gillar inte våld, vill inte förnedra någon genom slag. Vi har alla en gräns för hur nära någon får komma oss och den vill jag respektera och respekteras för. Bara frustrerade människor slåss och det är synd att så många är frustrerade.

Den mest centrala ambitionen är att vara en god människa, lyssna och bjuda in till samtal. Jag tänker i bland på en gammal man som ville ha mitt vatten en varm, solig dag i Tunis. Det var säkert 35 grader och han pekade på mitt vatten. Jag gav det inte till honom...rädsla för en fattig människa? eller för att man inte ska ge något av princip. Historien/myten om att "ge inget då får du personen efter dig" eller "så kommer flera" slog till...Dåligt samvete fick jag...Klart att den gamle mannen kunde fått mitt vatten...Jag hade bara behövt gå in och köpa en ny flaska...Det hade nte varit värre än så för att få känna sig lite god!

Det här saknar jag

 • Pengar
 • Djupa existentiella samtal
 • En St.bernardhund
 • En airedaleterrier
 • Värme ute
 • Renoverat hus
 • Nya möbler
 • En ny Gudrun Sjödén kofta
 • En snygg klänning
 • Hudkräm för rynkig hud
 • Omega 3 kapslar för att slippa torr hud
 • Inspiration för utrensning av kroppens slaggprodukter
 • Sömn i tillräcklig mängd
 • Lottvinst
 • Stor löneförhöjning
 • Nya raggsockor
 • Pansarskal för psykisk smärta
 • Eget företagande i lunchsvängen utomlands
 • Nya temuggar
 • Insikt

Min favoritplats - Mina favoritplatser

Det finns flera platser som jag skulle kalla för favoritplats, så inte kan jag välja bara en.

En favoritplats en tidig morgon när kylan biter ute och slår in i huset är naturligtvis sängen. Tänk att ligga kvar och inte stoppa fötterna över sängkanten och känna kylan mot fotsulorna. Nej, täcket upp till hakan och en skön slummer, det är en favoritplats det!

 

En annan favoritplats är att låta sig värmas i solen. Underbart skönt, men tyvärr blir det inget av med det den här kalla årstiden. I mars börjar kanske solen titta fram och ge lite dagsmeja. Då trivs jag med att sitta ute mot en vägg eller i kanten av en sjö. Kanske finns det med lite kaffe, en smörgås och en stor god apelsin. UNDERBART och snart är vi där!

 

Flärkån, april -2010

En tredje favoritplats är att vara omgiven av vatten. Det är inte alltid det blir någon bra badtemperatur, men får solen värma i några dagar så brukar det kunna ske. Jag älskar då att bada. Ibland har det blivit en resa till varmare länder för att få bada när vår sommar inte har bjudit på något bad. Egentligen gillar jag att bada i bassäng också. En stund i en varm bubbelpool är inte fel!

 

En fjärde favoritplats är att sitta på ett café och prata, fundera och betrakta omgivningen. Det är som en liten paus i allt görande, att bara sjunka ner i en soffa eller på en stol och sörpla lite kaffe och gnaga på en smörgås eller kanske något sött och gott till kaffet. Mmmm…

 

En femte favoritplats är skogen och att vandra i fin skog på vägar och stigar tillsammans med två glada fyrbenta kamrater!


Mina rädslor

Mina rädslor, ja det finns väl många saker som jag oroar mig för, eller oroar och oroar…Ja, det finns händelser som definitivt är skrämmande.

 

Jag skulle inte vilja uppleva att mina barn dör före mig. Det är helt fel, helt fel ordning. Det här är lite av det pris man betalar när man skaffar barn. Att det ska hända dem något och att man då är maktlös. Inte heller skulle jag vilja bli svårt handikappad och inte kunna kommunicera med omvärlden. Jag vill inte bli ett ”skal”, varken fysiskt eller psykiskt.

 

Höjder skrämmer mig, hängbroar där det inte finns något att hålla händerna i, att gå baklänges ut och ner på en stege. Nervositeten gör att man skakar och det känns som hela stegen åker åt sidan eller ändå värre, bakåt!

Ormar skrämmer mig. Framförallt de smala, slingrande, snabba ormarna. När jag var barn var jag hos min farmor i Närke och det fanns gott om orm. Jag kommer ihåg hur jag stod i långgräset och de ringlade en orm förbi mig 30 centimeter från fötterna. Paralyserad och livrädd var jag. Hur skulle jag någonsin kunna ta ett enda steg till? Hur skulle jag komma till stigen igen? Det fanns även ett utedass där min bror hade suttit fridfullt en dag, då det plötsligt ringlar fram en orm ur en liten låda vid dörren. Den ringlade ut genom dörrspringan och i väg efter husväggen. Gissa någon som undersökte dasset grundligt varje gång det skulle användas!


En första

Vad som syftas med denna rubrik är svårt att tolka, en första, en första…vad då En första lögn, en första kyss, en första tugga, en första dag… Det gemensamma för allt är att det alltid måste finnas en första gång. Ibland kanske det aldrig skulle bli en första…Bättre om det aldrig blivit en första…Eller så var det tur att det blev en första, eller tur i oturen kanske…För det hade aldrig blivit en andra...

 

Tja, jag kommer ihåg den första gången jag åt pizza. Det var 1975 och i Östersund på Onkel Adam. En helt ny trend, hade aldrig hört talats om pizza och jag fick en med musslor på…Ingen höjdare för en inlandsbo på tio år direkt! Konstigt var det i alla fall med de där doj,doj grejorna på pizzan.

 

Andra gången var i Uppsala 1977 och pizzan var himmelsk! Jag kommer ihåg att jag såg pappa inne på ICA affären och jag hade med mig en kompis som skulle äta pizza. Jag frågade pappa om jag kunde få pengar till en pizza. Han tyckte att det var dyrt, vilket är förståligt, för det var inte helt billigt med pizza då. I alla fall så fick jag köpa pizza och den var så fantastiskt god! Upptäckte att denna fantastiska pizzeria finns kvar än i dag under samma namn och det är 34 år sedan jag köpte min första pizza där, otroligt!

 

 


Det här får mig att gråta

Jag gråter när det är sorgsamt och jag gråter av glädje. Så enkelt är det!

 

Jag kommer ihåg när jag och min kollega var på fortbildning och vi skulle få se på film som vi möjligtvis skulle kunna använda i undervisning. Ja, så satt vi där och tittade på filmen I taket lyser stjärnorna. Gissa om vi kämpade mot gråten…Ja, jag grät, så sorgligt, så starka scener. Det var i och för sig inte alla som grät under filmvisningen. En dam sov i stället för att titta på filmen och passade på att snarka rejält högt! I alla fall, för ett tag sedan såg jag filmen igen med min dotter eftersom den gick på filmkanalerna på TV och jag grät igen!  Ja, jag gråter över sjuka barn, skadade och döende djur, över starka emotionella avsked.

 

Jag kan också gråta när jag känner mig ledsen, händer att jag tycker att livet är svårt, att människor nära mig kan göra det svårt. Ibland hjälper det med gråten för att åter resa sig. Jag kan också gråta av ren och skär lycka! Det är väl inte så ofta det inträffar kanske, utan jag skrattar och gråter nog samtidigt åt sådant som är roligt eftersom den ironiska ådran som man är född med kräver det. Egentligen tror jag att mina tårar kommer mer i skratt än i sorg. Känns faktiskt bra!


Det här får mig att må bättre...

Det behöver inte alltid vara stora händelser i ens liv som gör att man mår lite bättre. Det är klart, för att överhuvudtaget veta hur det är att må bättre än dåligt måste man må dåligt ibland... Jag hämtar mycket kraft från naturen och den kan få mig att må bättre…

Jag stod i värmen på havsstranden och vinden brisade lätt. Vattnet var klart och turkost och jag tänkte att detta måste jag minnas i vinter när kylan letar sig in i huset genom dess gamla gistna fasad och elden sprakar i den gamla kokspisen i köket. Åh, visst längtar jag igen och när jag sluter ögonen kan jag känna solens strålar på min kropp, hur de värmer mig, palmerna vajar, vattnet kluckar, glada människor, lekande barn, sand som silas mellan tårna, snäckorna, havets hemligheter.

 

Så går jag och hundarna i kanten av hygget, snart är vi uppe vid vägen som går långt in i skogen. Vi går den en liten bit och viker sedan av mot vänster. Vägen får lutning och den ökar successivt. Sikten blir friare ju högre upp vi kommer och när vi når toppen på berget blir sjöarna till speglar och lövträdens höstlöv reflekteras i sjöarnas speglar och andra berg tornar upp sig med tätt granbuskage och kala klipphyllor.

 

 

Det är vårkväll och jag tar på mig stövlarna och går mot sjön. Ännu är det snö kvar och är man inte på sin vakt kan man bli rejält blöt om foten far ner i ett hålrum i snön. Långt ut på isen sitter fyra-fem mörka siluetter. I kikaren tittar jag på de ståtliga fåglarna när de rör sina stora vingar upp och ner samtidigt som de basunerar ut våren. Isen har släppt från kanten i söderläge, men i norr ligger den stadigt förankrad med land. Doften är rå och kylan smyger sig på när solen går ner i granskogen.


Det här upprör mig!

Detta kan gälla små vardagliga saker som stora världsliga problem.

 

En liten sak som irriterar och har följt mig genom åren är att ingen i familjen vet hur man byter ut en tom toarulle i avsedd hållare. Ändå har vi den enklaste konstruktionen med en pinne som man lyfter upp och lägger tillbaka. Alltså ingen krånglig tvåhandsfattning med lock och hård fjäder för det kan jag förstå att det kan bli väldigt besvärligt att byta toarulle när det behövs. I bland är det till och med så illa att pinne och toarulle ligger på golvet bara sådär!!!

 

Ett annat litet irritationsmoment är en lämnad hög med brödsmulor som man ska behöva lägga armen i vid bordet. Lika illa tycker jag om en kletig arbetsbänk där det är smör, bröd och annat klet på. Tycker även att en skitig diskho är äcklig, Likaså ett skitigt handfat och för att inte säga en toalettstol som någon använt och haft sprakaralla på; Urk och fy!!!  Ja, nu kan jag verka som att det endast är hygieniska saker som irriterar mig, men se så är det inte!

 

Jag hatar orangea kuvert som kommer i brevlådan och vill tala om min pension. Det låter så vackert att man ska välja sitt sparande. Oj, oj staten, bestäm! Jag vill inte bry mig! Varför engagera sig i pensionsförsäkringar? ”Tänk på framtiden”, bla, bla, inte blir det något mer i slutänden, bara vad vi inbillas att tro! Hatar också allt som inte går att jämföra för att de räknar olika. Den fria och BILLIGARE marknaden, avreglerade elmarknaden. Oj, oj vad billigt det blev och vilken prispress de har bolagen!!! Är det någon som tjänat på detta förutom bolagen själva?

 

Ja, så kommer vi till de stora världsliga problemen då. Något jag ofta funderar över är de olika villkor vi människor har i våra liv. Kalla mig synisk den som vill, men vi människor är inte lika mycket värda. Våra liv värderas utifrån var vi föds. Håller vi oss nationellt så upprör det mig att vi inte kan ta bättre hand om sjukskrivna och att vi inte kan se till att ungdomar har en meningsfull vardag efter gymnasiet. Varför ska sjukskrivna känna dåligt samvete för att de är sjuka?, varför ska vi ha ungdomar som ska sitta hemma i stället för att få någon ingång till arbetsmarknaden?  Det upprör mig att vi inte kraftfullare kan ta hand om ungdomar med missbruksproblem och att vi inte kan ta hand om våra hemlösa. Vi är ett rikt land, vi borde kunna ta hand och värna om dem som behöver det.

 

Ser vi globalt kan man konstatera att våra liv är olika mycket värda. Har du råd att betala för exempelvis bromsmedicin mot AIDS då kan du få den, men kan du inte betala det höga priset får du inte heller någon medicin då får du faktiskt dö. Medicinen kostar inte så mycket i tillverkning, men det ska tjänas på allt. Detta innebär att en fattig Sydafrikan med AIDS inte har samma rätt att leva som jag, synisk och sant! Mitt och ditt liv är ju på intet sätt värt något mer än någon annans liv…Det utnyttjande som sker av fattiga länder är också något som berör och upprör mig. Vi använder dess naturtillgångar och lämnar ofta platser utan något ansvar att återställa eller återgälda. För mig har alltid solidaritet varit viktig, men i dagens samhälle är det tabu eftersom vi ska sträva efter den egna individens val, från solidaritet till individualism.


Ett annat ögonblick

Det var sommar när detta ögonblick hände. Jag kommer ihåg att det fortfarande var varmt ute fast det var sent på kvällen. Jag var nitton, kanske tjugo år och min pojkvän hade ganska nyligen tagit körkort.

Det fanns aldrig några pengar, de var alltid slut innan halva månaden hade gått. I dag vet jag inte hur vi vände på slantarna, men det var mycket enkla måltider mellan varven.. Ibland var det med en hög enkronor som man gick till Servus för att handla formfranska. I alla fall så hade min pojkvän och jag skaffat bil och vi åkte runt på stan för att fördriva tiden som man gör när man är ung och tycker att tiden går långsamt. Det hände ganska ofta att det kom fram någon som ville ha skjuts hem efter ett krogbesök och ingen taxi fanns i sikte,. Vi tyckte väl allt som oftast att det var okej, så när en ensam kille kom fram och ville ha skjuts en kväll, så såg vi inget problem i det.


När vi åker är det tyst i bilen och killen sitter och tittar rakt fram. När vi svänger in där han ska gå av möts våra ögon i en hastig blick i sidospegeln. Ur hans ögon lyste hat, formligen lyste! Jag var tvungen att resa mig för att släppa ut honom ur vår bil och i samma ögonblick slog han med handen efter mig och jag dök in i bilen, slog igen dörren och skrek kör! Killen tog några språng efter bilen trots att han nog var ganska påverkad. Jag undrade varför jag såg hat i hans blick? Var det för att jag var kvinna?


Den här månaden

Ja, eftersom det är den femte januari i dag, så tänker jag den här månaden om december. December är en fulltecknad månad för mig som för de flesta. Det är mycket som ska bli klart innan den magiska dagen tjugofyra.Den här månaden innebär en del omkastningar i mitt jobb, andra saker som ska göras än de vanliga. Många möten och sena dagar, men det finns ljusglimtar! På Alexanderdagen var jag och min man och såg Refreshments, Sven Zetterberg och Nisse Hellberg och det var kanonbra! Var också på julkonsert med arbetskamrater och Sara och lyssnade på klassiska och en del nya julsånger. Åh, vad jag gillar lucia- och julsångerna! Det är något som jag verkligen, verkligen tycker om med månaden december!

Årlig julfest på jobbet har jag också hunnit med och öppet hus. Det bästa med december är att jag har alla flickor hemma. Sandra hämtade jag på julafton vid tåget. Det är så roligt att ha dem tillsammans hemma, skratta och prata hela dagarna.

December

+ sång, ljus, den varma röda färgen

- Kyla, mörker
, tunn plånbok

Detta ångrar jag

Det är väl egentligen inte så mycket att fundera över för man kan inte ha något ogjort som är gjort! I och för sig finns det väl ett och annat som man önskar att man löst på ett annat sätt...

Det finns så mycket som jag önskar vore ogjort, så allt är nog inte ens tänbart att skriva om, både mindre väsentliga händelser som större existensiella. I bland har man tjurat i hop och inte gjort något man borde göra och ibland har det blivit rätt, men i bland ack, så fel. Det är ju dock omständigheterna som spelar in, förutsättningar, förförståelse och möjligheter.
I alla fall så ångrar jag att jag inte gick den gymnasieutbildning jag kom in på när jag var 16 år. Jag hade i första hand sökt jordbruk, men då hade de som kom från jordbrukande familjer företräde, så det blev inget av med det. Andravalet var en trädgårdsutbildning. Det hade inneburit att jag skulle flytta eftersom den låg en bit bort och det var väl helt okej, men ingen kunde följa mig dit och jag hade inte en aning om hur man skulle ta sig dit. Synd, tycker jag i dag med facit i hand. Jag gillar verkligen trädgårdens olika arbeten. Tungt i bland, kreativt, skapande och spännande. Resultaten blir inte alltid som man tänkt sig, men man provar sig fram.
Jag kan också säga att jag tja, ångrar och ångrar, men jag skulle gärna velat haft ett barn till. Tyvärr, har jag konstaterat det för sent. Jag var 29 när jag fick mitt sista barn, så det skulle gott och väl kunnat vara en till (ja, kanske två!). Jag kan med facit i hand ha önskat att jag börjat plugga tidigare i livet eftersom det finns så otroligt mycket spännande ämnen att fördjupa sig i.
Jag ångrar också att jag som 18-åring inte gick ur den bil som kördes av en onykter förare. Det har kostat mig en bestående ryggskada. Jag tror jag slutar nu, listan kan göras lång!Mitt favoritminne

Ja, inte kan man plocka ut ett minne som favorit, Speciellt inte i min höga ålder...Då måste det finnas många favoriter. Här är ett av dem.


Det var en liten flicka som älskade att uppträda inför publik och hennes syster hjälpte till med förberedelserna inför föreställningarna. Ofta var det frågan om cirkus och som förälder så fick man den stora förmånen att komma på föreställningar lite nu och då. Dessvärre kostade det pengar i inträde, vilket kunde bli kostsamt när det var visning flera gånger i veckan. Det var nallar som for genom luften, akrobatiknallar och kullerbyttor som utfördes i rasande fart. Allt var väl inte så väl inplanerat, men lotter fanns det alltid att köpa som lite grädde på moset för damernas inkasserande av pengar. Sedan skulle det förstås även köpas saft och det var ju också bara att betala.

Det fanns dock alltid ett nummer som verkade vara det mest lockande att spela och det var clown. Utklädd i raggsockar, mössa, för liten kofta och smink i ansiktet spelades olika miner och gångarter upp. Vid en av visningarna halkade clownen eftersom det blev lite halt med raggsockar på fötterna och satte sig pladask på rumpan varav ett ljud frambringades ur den lilla rumpan till publikens förtjusning. Clownen strålade av  över publikens glädje och applåder!

Underbara, älskade barn!

Min favorit födelsedag

Jag vill minnas att jag fyllde åtta år samma dag som jag stod i butiken. Året före hade jag fått en cykel som jag var otroligt stolt över, men detta kunde inget slå, inte ens en cykel!

 

Jag vet inte hur det hela gick till, hur jag fick tanken att jag skulle spara pengar. Jag gjorde det i alla fall och kunde betala hälften själv. Jag hade ingen veckopeng eller månadspeng, men det kommer jag inte ihåg att några andra barn heller hade, men en slant blev det sparat. Kanske stadsbesöket gjordes i samband med något besök på lasarettet…Ja, jag vet inte, men man åkte inte bara in till stan för att ”tomgå” utan det måste ha varit en viss anledning, en större anledning än att köpa present.

I alla fall så stod jag i affären med pappa. Den var liten och trång fylld med burar och tillbehör. Så stod jag där och valde ut en blå hona och en grön hane. Två vackra underlater som fick namnen Kicki och Putte. Åh, vad lycklig jag var! Vad jag älskade mina fåglar, vilken födelsedag!

 

Vackra, fina underlater!


Min första kyss

Nog kommer ni väl ihåg hur man tränade att pussa på speglar? Hur man funderade på hur det egentligen skulle gå till att kyssa någon? Vad och hur skulle man göra med tungan egentligen?

Min första riktiga kyss? Ja, jag var nog 12 år. Det var en regning höstkväll och vi satt på en bänk utanför ett disco och jag kommer fortfarande ihåg känslan, en varm känsla som liksom svämmade över i bröstet. Pojken var lika gammal som jag och han var söt = jag blev kär!


Mina drömmar

Sanndrömmar, dagdrömmar, mardrömmar, önskedrömmar, det finns olika drömmar, drömmar av längtan, drömmar om förhoppning, drömmar om kärlek.

Sanndrömmar har jag i bland upplevt. Det handlar då ofta om en obetydlig detalj, händelse som jag kan känna igen att jag tidigare upplevt. Huruvida det verkligen är på det sättet att livet följer en förutbestämd bana/mall eller inte kan vi bara spekulera i. Det finns förklaringar till fenomenet, det är hjärnan som spelar oss ett spratt, vi tror vi upplevt det säger en del. Det får vara hur det vill med det, upplevelsen ger ett hugg, en känsla av oförklarlighet, något som är svårt att logiskt förklara. Dagdrömmar är för mig som meditation för andra. Fritt som Marcel Prousts verk På spaning efter den tid som flytt flyter bilder fram i huvudet, i bland långsamt slingrande tankebanor som tar vilken väg som helst. Mardrömmar är jag ganska förskonad ifrån. Det händer att jag vaknar kallsvettig, men ovetande vad som jagat mig i drömmen. Önskedrömmar, ja kanske en miljon på fickan, en resevinst till ett varmare klimat för att tina upp lite grann eller att känna lycka genomfara ens bröst med sådan våldsam kraft och glädje att inga hinder finns i hela världen...

Ovan molnen är himmlen alltid blå, att drömma kostar inget...


Vad hade jag på mig i dag?

Okej, dag fjorton och temat är vad jag hade på mig. Tämligen ointressant för alla egentligen...
I alla fall så ska jag då erkänna att jag gått i pyjamasbyxor, sovtröja, strumpor, tofflor och tjocktröja från morgonen till efter lunchtid. Sedan blev det ombyte till underställ (ullfrotté) och täckbyxor och täckjacka. Jag och hundarna gick ut på gården och jag kollade upp vad Pentti egentligen gör på kvällarna när han försvinner åt ett och samma håll hela tiden. Jag pulsade i en väldigt vältrampade stig som han och möjligtvis räven gjort. Det är den han följer på kvällen när han inte är intresserad av att komma in igen. Han var i alla fall glad och uppåt att vi skulle gå hans stig!

Efter ett tag gick vi in, jag och hundarna och ja, då sitter man och skrotar i understället med raggsockar på fötterna. Någon annan klädsel blir det nog inte om inte pyjamasen åker på igen. Ja, ja nu är det dags att utfodra barnen med hemmagjorda köttbullar.


Kimma och Pentti tar ett bus på julafton!

RSS 2.0